Atölyelerden metropolün yaratıcı kültürüne: 3 boyutlu yazma
Maslak Atatürk Oto Sanayii’deki atölyelerde çalışan tasarımcı, sanatçı, fotoğrafçı, dijital medya uzmanı ve ustaların eserleri 42 Maslak Art!SPACE’de ve Ofis Sokakları’nda sergilendi. Sergilen eserlerin bir kısmı üç boyutlu yazıcı teknolojisi kullanılarak çoğaltılıyor.
Küratörler: Ali Bakova & Gökhan Karakuş
Ana Sponsor: Bay İnşaat – 42 Maslak
10 Haziran – 14 Ağustos 2015
42 Maslak Art!SPACE, Ahi Evran Caddesi,Ofis 3, Maslak – Sarıyer
“Atölye Maslak”sergisi İstanbul’un Maslak semtinde bulunan Atatürk Oto Sanayii’deki yaratıcı topluluğu keşfediyor. Bugün Maslak’ta bulunan sanatçı, tasarımcı, fotoğrafçı, dijital medya uzmanı ve yemek yaratıcıları kendileriyle birlikte zengin bir yaratıcı kültür oluşturdular. Bu kültür, bölgenin asıl sahipleri olan mekanik ve otomobil ustalarının bir uzantısı. Maslak yaratıcı topluluğunun teknoloji, zanaat ve tasarım kombinasyonu kısmi olarak otomobil tamirhanelerinden temellenmiş olmakla birlikte kendi kimliğini yarattı. Bu kimliğin merkezindeki obje ve eşyaları üretip yaratmak için bir dayanışma ve çalışma mantığı mevcut. Kısmi olarak el işçiliği ve artizanlığa bağlı ancak bir o kadar da AOS atölyelerindeki teknolojiden beslenen bir yapma kültürü. Bu atölyeler tarafından sağlanan mekanlar, düşük kiraları ve mekanlar arasındaki iletişimi ve bir arada çalışmayı mümkün kılan yakınlığıyla bu yaratıcılığa olanak tanıyor. İşte bu birlikte yapma kimliği, serginin temelini oluşturuyor.
Maslak bölgesine “Artfull Living” konseptiyle sanatı taşıyan 42 Maslak Art!SPACE ve Ofis Sokakları’nda gerçekleştirilecek bu sergi için, AOS Maslak’ta bulunan zengin topluluk güncel 3 boyutlu yazma teknolojisiyle buluşturuluyor. Sergi Maslak yaratıcılığının örneklerini, tasarım objeleri, fotoğraflar, heykeller, resimler ve grafiklerle gösteriyor. İşlerden bazıları seçilerek galeride bulunan 3 boyutlu yazıcılar tarafından küçük ölçekli 3 boyutlu yazım objeleri olarak üretiliyor. Böylelikle 42 Maslak Art!SpACE de Maslak maker kültürüne katkıda bulunan bir atölyeye dönüşüyor. “Atölye Maslak” bu şekilde zamanımızın önde gelen teknolojisi olan 3 boyutlu yazmayı günümüz İstanbul’unun yaratıcı olanaklarıyla buluşturuyor.
Maslak Bölgesi ve Atatürk Oto Sanayii
İstanbul'un en önemli arterinde yer alan, gelişime en açık ve en değerli bölgesi olarak ifade edilen Maslak, son yıllarda artan bir ivme ile dönüşümden geçiyor. 1967 yılında inşa edilen Atatürk Oto Sanayii ve 1990’larda bir benzin istasyonu ve birkaç yapıdan ibaret olan Maslak, bugün Türkiye’nin köklü üniversitelerinden İstanbul Teknik Üniversitesi’nin Maslak yerleşkesine, iş dünyasının ulusal ve küresel lider kuruluşlarının merkez ofislerine ev sahipliği yapıyor.1995 yazında 2019 adlı gece kulübünün açılması, özellikle Atatürk Oto Sanayi bölgesinde otomobil atölyelerinin ucuz kiralarını cazip gören tasarımcı ve sanatçıların atölyeleri stüdyo olarak değerlendirmesi bölgeye yeni bir kentsel kimlik kattı.
Sanatçı ve tasarımcıların yanı sıra müzik, grafik tasarım, mimarlık, dijital medya prodüksiyonu gibi yaratıcı iş dallarına da ev sahipliği yapan Maslak, metro istasyonunun da açılmasıyla birlikte elleriyle iş yapanların yaratıcı aktivitelerinin gözde lokasyonu haline geldi.
Ancak, bölgedeki dönüşüm bununla da sınırlı kalmıyor. Bu dönüşümün en önemli dinamiği, Türkiye’de “Artfull Living” sanat konsepti ile inşa edilen 42 Maslak gibi, iş ve yaşam alanlarını, çekici bir yaşam stil vaadi ile birlikte sunan nitelikli yapılar sayesinde, Maslak'ta gündüz ve gece arasında yaşanan nüfus farkının ortadan kalkması olacak. Maslak, gündüzden geceye uzanan yaşam ritmi ile kentin en aktif yaşam merkezlerinden biri olacağının sinyallerini şimdiden veriyor. Bu ritme yeni sesler ekleyen yeni çekim noktaları da 42 Maslak'ın yakın çevresinde birer birer devreye giriyor.
Atatürk Oto Sanayi Mimarisi
Maslak’taki Atatürk Oto Sanayi Siteleri Kompleksi, 1. Bölge, bir otomobil mekanik servisçileri kooperatifi tarafından 1967’de kuruldu. İnşaat 1968’de başladı ve 1975’te Türkiye’de zamanında endüstriyel yapılar için alışılagelmiş anonim bir mimari stilde tamamlandı. İkinci bölge, Piramit Mimarlık’tan Turgut Toydemir tarafından tasarlandı, 1983’te başlayan inşaat 1992’de tamamlandı. İkinci bölge, 1445 atölyeden ve onlara servis sunan büfe, cami, klinik ve açık alanlardan oluşuyor. 1990’larda Atatürk Oto Sanayi Siteleri Kompleksi İstanbul’un ana otomobil servis alanıydı. Bölge ticaret ve endüstriye odaklanmış az sayıda ofis binası bulunduruyordu.
Sergi küratörleri: Ali Bakova & Gökhan Karakuş
Sergi katılımcıları: Kemal Tufan, Ayla Turan, Seçkin Pirim, Celal Parlak, Nilufer Kozikoğlu, Derya Özparlak, Ahmet Özparlak, Emre Orhun, Serdar Abdullah Çongar, Ersoy Akkartal, Ufuk Aldemir, Hakan Duyar, Erkem Onan, Azat Demirer, Burak Oral, SAFİ, Ayhan Tan, Tamer Yılmaz, Fethi İzan, Ahmet Tükenmez, Uğur Becer, Burcu Aksoy, Cahit Onat, Malik Bulut, İmdar Uçar, Merve İşeri, George Rae, Günnür Özsoy
Ustalar: Ali, Şahin, Celal, Ayhan, Kemal ve Kemal Vural